Zelf een hor monteren: zo doe je dat

Horren komen uitstekend van pas om insecten, maar ook ander ongedierte en zelfs pollen buiten de deur te houden. Vaak wordt gedacht dat het ophangen en plaatsen van horren door een installateur dient te gebeuren. Toch is dat zeker niet noodzakelijk: de horren van Hamstra heeft u op een snelle en eenvoudige boven uw raam of deur geplaatst. Wij gebruiken voor onze Horren verschillende materialen van een goede kwaliteit. Zo weet u zeker dat uw hor voor een lange(re) periode in uw leven meegaat. Waar u zoal op moet letten bij het monteren van een hor leest u in onderstaand artikel.

Stap 1. Kies de juiste hor

Allereerst is het belangrijk om de soort hor te kiezen: gaat u een hor voor achter of voor de deur plaatsen of wordt het een rolhor voor het raam. Al deze verschillende horren kunnen weliswaar zelf door u worden opgehangen maar hanteren daarvoor wel een ander systeem. Daarnaast is het belangrijk dat u ook rekening houdt met het type deur of raam dat u in uw woning heeft: kantelt het of draait het open of zoekt u een hor voor een schuifpui die openschuiven? Hamstra Horren heeft voor ieder type deur of raam namelijk een bijpassende hor.

Stap 2. Meet de maten

Ieder type hor heeft weer andere afmetingen. Daarom is het belangrijk om, voordat u een nieuwe hor gaat kopen, de juiste afmetingen van uw kozijnen te weten. Meet daarbij de lengte, de hoogte en ook de breedte van het kozijn zorgvuldig op. Een te kleine of juist te grote hor is zonde van je tijd en geld. Bedenk daarbij dat een hor ‘op’ of ‘in’ het kozijn geplaatst kan worden. In het kozijn betekent dat de hor binnen de afmetingen van het kozijn past, terwijl een hor die ‘op’ het kozijn valt vaak boven het raam of deur bevestigd is. Dit kan zowel aan de binnen- als buitenkant.

Stap 3. Het juiste materiaal

Zelf hoeft u vaak weinig aan te passen aan de hor. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld de frames om de hor nog wel op de juiste maat gezaagd dienen te worden. Echter worden de horren van Hamstra Horren verkocht in een groot aantal standaardmaten. Zo heeft u altijd een hor of rolhor die perfect aansluit op de kozijnen van uw raam of deur.

Stap 4. Montage en afwerking

De afwerking en montage is per hor verschillend. Veelal gebeurt de montage met schroeven, en een enkele keer met plakken. Wanneer de hor is opgehangen kan deze afgewerkt worden. Per type hor is het verschillend of er afdekkapjes, afdek strips of afdekdopjes bij de hor worden geleverd.

Koop een hor bij u in de buurt

De horren van Hamstra koopt u doorgaans bij een verkooppunt bij u in de buurt. Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk dan dit handige overzichtje met verkooppunten.